mVoIP (Mobil VoIP)

Skapad av Roland David

Uppdaterad: 11 juli, 2023 av Roland David

Med Telavox mobilapp installerad på din telefon kan du ringa och ta emot samtal direkt via appen och din internet/dataanslutning istället för det vanliga mobilnätet, och det är detta som kallas mVoIP (mobile voice over IP). Eftersom samtalet hanteras helt via appen kan denna funktion användas med både Fixed och Mobile-licenser, och kan även användas på en smartphone utan simkort så länge du är ansluten till något slags nätverk (t.ex. Wi-Fi eller mobil hotspot).

I denna guiden kommer vi att förklara hur du aktiverar och använder funktionen samt ge några exempel på vanliga användningsområden.

Aktivering

För att aktivera funktionen i mobilappen behöver du:

1. Öppna Telavox mobilapp
  2. Gå till fliken Inställningar (kugghjulsikonen)
  3. Gå till Inkommande samtal
  4. Gå till Samtal till fastnummer
  5. Gå till Avancerat
  6. Aktivera Ring även mobilapp (VoIP)

Observera att genom att följa stegen för installationen aktiverar du funktionen specifikt för din Tillgänglig-profil. Om du önskar så kan du även aktivera detta på andra profiler genom att gå till dina profilinställningar, ändra så att inkommande samtal till fastnummer endast kopplas till ditt fastnummer och sedan ändra inställningen under Avancerat på samma sätt som du gjorde för Tillgänglig-profilen i stegen ovan. Notera vänligen även att vi inte rekommenderar att du konfigurerar din profil så att samtal till ditt fastnummer kopplas både till ditt fast- och mobilnummer när du använder mVoIP eftersom detta kan orsaka förvirring på grund av att samtalen presenteras två gånger i din telefon (en gång i den ursprungliga telefonvyn och en gång i appen), så välj alternativet där samtalen endast kopplas till ditt fastnummer om du önskar att använda mVoIP.

Inkommande mVoIP-samtal

Om du har gjort ovanstående steg och sedan skulle få ett samtal till ditt fastnummer kommer det att presenteras i appen tillsammans med en avisering, och då kommer du helt enkelt att kunna besvara samtalet direkt via appen eller själva aviseringen.
Genom dina Profilinställningar kan du även ändra så att inkommande mobilsamtal hanteras på samma sätt som inkommande samtal till ditt fastnummer och på så sätt får du samma funktionalitet via appen även för inkommande mobilsamtal.

Utgående mVoIP-samtal

Du kan även ringa utgående samtal via mobilappen. För att göra detta måste du först se till att du har valt en av de korrekta uppringningsmetoderna. För att komma åt inställningarna för uppringningsmetod ska du:

1. Öppna Telavox mobilapp
  2. Gå till fliken Inställningar (kugghjulsikonen)
  3. Gå till Allmänt
  4. Gå till Uppringningsmetod

Uppringningsmetoden du bör välja är den som heter
VoIP (kräver data) som gör att alla dina utgående samtal som görs specifikt via mobilappen går via din internet/dataanslutning. Du kan också välja alternativet Fråga för varje samtal om du önskar att bli tillfrågad med ett popup-fönster varje gång du ringer ett utgående samtal, där du får välja vilken uppringningsmetoden du vill använda för det aktuella samtalet.

För att ringa ett utgående samtal via mobilappen kan du antingen trycka på telefonikonen bredvid dina kollegor eller så kan du också trycka på förstoringsglaset eller knappsatsikonen ifall du önskar att ringa till ett externt nummer, vilket även syns i bilden.

Vanliga användningsområden

Ringa utomlands

Det vanligaste användningsfallet för att ringa via mVoIP är vanligtvis om du befinner dig utomlands och vill undvika höga samtalskostnader. Det som är viktigt att ta hänsyn till är att samtalet kommer att göras via internet/dataanslutningen som din telefon är ansluten mot för tillfället, så om du är utomlands och vill använda den här funktionen rekommenderar vi att du ser till att du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk så att samtalet inte görs via din mobila dataanslutning, eftersom detta kan resultera i höga datakostnader.

Ingen mobiltäckning

Om du befinner dig på en plats utan mobiltäckning (till exempel på en mycket avlägsen plats eller i en källare) så kan mVoIP vara ett alternativ, men tänk på att om du har ett SIM-kort från Telavox så kan du även använda Wi-Fi-samtal när du ringer vanliga mobiltelefonsamtal. Vi rekommenderar att du aktiverar Wi-Fi-samtal via dina telefoninställningar först och provar detta innan du överväger att använda mVoIP i dessa fall, eftersom att Wi-Fi-samtal låter dig ringa som vanligt med ditt SIM-kort men genom att använda Wi-Fi istället för mobilnätet.