Profiler

Bundle

Författare Ellinor Niklasson

Senast uppdaterad: 26.08.2026 av Ellinor Niklasson

Det är här du kan se och ändra profiler och hur de är konfigurerade. Du kan se vilka profiler du har samt skapa, byta namn på eller ta bort profiler från ditt konto. För varje profil kan du ändra inställningar som vilket meddelande som ska spelas upp eller hur inkommande och utgående samtal ska hanteras. Om du väljer Profiler öppnas listan över dina standardprofiler. Det finns 10 standardprofiler du har när du börjar använda Telavox:

  • Tillgänglig
  • Lunch
  • Möte
  • Slutat för dagen
  • Semester
  • Sjukfrånvaro
  • Frånvarande
  • Affärsresa
  • Hemma med sjukt barn
  • Utbildning

Dessa konfigureras på ett annat sätt i början, men du kan ändra dessa inställningar samt skapa nya profiler som passar dina och ditt företags behov.

Obs ! Alla standardprofiler har ett tilldelat nummer. Klicka på länken Visa profilnummer längst ner i profillistan för att visa dem. Du behöver profilnumret om du till exempel vill skapa möten i din kalender och att en specifik profil ska väljas automatiskt när mötet startar.

Så här ändrar du dina profilinställningar eller skapar nya:

  1. Välj Inställningar från menyraden
  2. Klicka på profilikonen för att visa din lista över aktiva profiler
  3. Om du vill ändra en befintlig profil klickar du på en befintlig profil eller om du vill skapa en ny profil klickar du på Skapa ny profil.

Om du vill ta bort en profil:
 

  1. Välj Inställningar från menyraden.
  2. Klicka på profilikonen i den vänstra panelen.
  3. Klicka på en befintlig profil.
  4. Tryck på knappen Ta bort.

Exempel på profilfunktioner

Namn

Profilens namn visas för dina kollegor när den är aktiv, det betyder att dina kollegor vet till exempel när du är i ett möte, har semester eller är sjuk.

Status

Om profilens status är inställd på Tillgänglig kan dina kollegor se din samtalsstatus när profilen är aktiv. 
🟢 = Ledig, inte i ett samtal
🟡 = Inkommande/utgående samtal ringer
🔴 = Upptagen i ett samtal
⚪ = Samtalsstatus syns inte

Om profilens status är inställd på Inte tillgänglig kan dina kollegor inte se din samtalsstatus när profilen är aktiv. 

Den här inställningen påverkar inte dina inkommande eller utgående samtal – den avgör bara hur din samtalsstatus visas för dina kollegor.

Statusmeddelande

Ett statusmeddelande kan användas för att lägga till extra information i en profil. Till exempel kan profilen Möte ha ett extra meddelande om att chatta med mig om det är viktigt
Om du lägger till ett statusmeddelande direkt i dina profilinställningar innebär det att samma statusmeddelande alltid visas när profilen aktiveras. Om du vill lägga till ett statusmeddelande endast för en viss tid kan du göra det genom att gå till avsnittet för snabb profiländring och sedan skriva en text direkt i fältet där för att lägga till det på den profil du har aktiv just nu. Om du ändrar din profil kommer denna status att återställas. 

Aviseringar

Välj vilka typer av aviseringar du får när du har olika aktiva profiler, du kan till och med ändra dessa inställningar efter plattform. 

Nummerpresentation

Välj vilket nummer du vill visa som nummerpresentatör när profilen är aktiv. Du kanske till exempel vill visa ditt fasta telefonnummer som nummerpresentatör när du är Tillgänglig och ditt mobilnummer när du har “Slutat för dagen”.
 

Inkommande samtal

Ställ in hur inkommande samtal hanteras när en profil är aktiv. Standardprofiler som du har när du börjar använda Telavox är redan inställda på olika sätt. Om någon ringer dig när du har profilen Möte aktiverad, hör den som ringer att du är i ett möte, samt sluttiden för profilen (valfritt). Du kan alltid ändra dessa inställningar så att till exempel samtal till dig går igenom även när du är i ett möte, eller kanske så att bara din mobiltelefon ringer men inte din Telavox-programtelefon.
 

Samtalsinspelning och samlyssning

Om du har samtalsinspelning eller funktionen Samlyssning, du kan välja under vilka profiler samtal spelas in och när dina kollegor kan samlyssna dina samtal.
 

Standardlängd

Med den här inställningen kan du välja att ha en standardlängd för din profil så att du kan aktivera profilen utan att behöva ställa in sluttiden för den varje gång separat. Du kan fortfarande aktivera profilen med en annan längd än standardlängden. Detta görs genom att klicka på klockikonen bredvid en profil och sedan välja ett datum och en tid för profilens slut, istället för att bara aktivera profilen med dess standardlängd.