Kom igång med iPhone efter simkortsbyte

APN inställningar efter simkortsbyte

Skapad av Shawn Ketabchi

Uppdaterad: 8 oktober, 2024 av Shawn Ketabchi

För att komma igång med ditt nya simkort i en iPhone så behöver du se till att APN inställningarna är korrekt. Uppdatera din iPhone till iOS 18 för att få automatiska APN inställningar. Läs mer om iOS 18 här

Glöm inte aktivera 5G och VoLTE! (samtal över 4G)

Se nedan för instruktioner om hur du gör detta!

Mobildata, MMS och Hotspot (APN)

För full funktionalitet efter byte av SIM-kort så behöver du ställa in korrekt APN inställningar för SIM-kortet. Om detta inte görs så fungerar inte MMS eller internetdelning (hotspot), men det finns även risk för problem med mobildata. Det är alltså viktigt att se över nedan inställningar.

1. Gå till Inställningar
  2. Välj Mobilnät
  3. Välj Mobildatanätverk
  4. Om du uppdaterat din mobil till iOS 18 så räcker det med att se till att “Använd operatörsinställningar” är igång.

Alla iPhones från och med XR har stöd för iOS 18. Om du till exempel har en iPhone 6, 7, 8, 9 eller X, ställ in dina APN enligt nedan.

Om du har iOS 18 men inte får upp “Använd operatörsinställningar” så rekommenderar vi att navigera till Inställningar > Allmänt > Om, när du gör detta så kommer din telefon att ladda ner den senaste operatörsuppdateringen som gör att du borde se “Använd operatörsinställningar”.

Ställ in nedan APN inställningar

Tänk på att ställa in APN inställningarna exakt som de är skrivna nedan. Även ett mellanslag i slutet t.ex. “internet ” gör att APN blir felinställt.

Mobildata
APN: internet

LTE-Inställning (borttaget från bilden åt höger)
*lämna tomt*

MMS
APN: mms
MMSC: http://mms.media

Internetdelning
APN: internet

Se bilden åt höger som referens på hur det ska vara inställt. Starta om mobilen efter att du ställt in APN inställningarna.

Glöm inte att även aktivera 5G och VoLTE, byt flik ovan i denna artikel för att se instruktioner på hur du gör!

5G och VoLTE

För att aktivera 5G samt VoLTE (samtal över 4G), följ nedan steg:

1. Gå till Inställningar
  2. Välj Mobilnät
  3. Välj Alternativ för mobildata
  4. Välj Röst och data
  5. Byt till 5G Auto eller 5G på
  6. Aktivera VoLTE

Endast iPhone 12 och senare modeller har stöd för 5G.

Se bild åt höger som referens.

Vad är VoLTE?

VoLTE (Voice over LTE) är en teknik som gör det möjligt att genomföra röstsamtal över 4G LTE-nätverket istället för äldre nätverk som 2G eller 3G. Detta ger bättre ljudkvalitet och snabbare samtalsanslutningar, eftersom 4G erbjuder högre bandbredd och kapacitet. Med VoLTE kan du dessutom använda mobildata samtidigt som du ringer, utan att behöva byta nätverk. VoLTE blir allt viktigare nu när 3G-nätet stängs ner i Sverige och många andra länder.